Fjellsyre
Oxyria digyna
Slireknefamilien – Polygonaceae
Beskrivelse
Fjellsyre er svært vanlig i fjellet, men kanskje ikke den planten som fjellvandreren først legger merke til. Vanligvis er den 15-20 cm høy med en bladløs stengel med et forgreinet aks av små blomster som etter hvert utvikles til hengende, røde frukter. De nyreformete bladene sitter på lange stilker som en rosett rundt den nedre delen av stengelen.
Fjellsyre har vært mye brukt som matplante, spesielt av urbefolkninger som samer og eskimoer. Den syrlige smaken skyldes innhold av oksalsyre. I mangel av andre grønnsaker gir fjellsyre god beskyttelse mot skjørbuk på grunn av det høye innholdet av C-vitamin. Skjørbuk var en sykdom som i eldre tider tok livet til mange sjøfolk og deltakere i ekspedisjoner til polare strøk.
Vokseplass og utbredelse
Vi finner fjellsyre, ofte i store mengder, langs bekker og elver, i fuktige snøleier og på fuktig berg. Den er utbredt i hele den norske fjellkjeden. Også på Svalbard er den svært vanlig.
Se flere bilder av fjellsyre i Bildegalleri fjellplanter på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.