Grå reinlav

Cladonia rangiferina

Begerlavfamilien – Cladoniaceae

Foto: Rolv Hjelmstad

Beskrivelse

Det finnes flere reinlavarter i Norge, og de vanligste er grå reinlav, lys reinlav (Cladonia arbuscula) og kvitkrull (Cladonia stellaris). I tillegg til disse finnes det noen nærstående reinlavarter som er mindre kjent. Grå og lys reinlav skilles enklest på fargen, mens kvitkrull med sin kuppelformede vekst ser ut som kumulus-skyer. Grå reinlav er askegrå til blekt blygrå, 5-12 cm høy med en mer eller mindre rund stamme og ensidig bøyde og sterkt oppdelte sidegreiner med brune spisse. Fargen på grå reinlav skyldes at den mangler usninsyre, en lavsyre som finnes hos de gulhvite reinlavartene. Reinlavartene formerer seg hovedsakelig vegetativt ved at den tørre laven brytes i stykker og vokser opp til nye individer. 

Reinlavene utgjør en svært viktig næring for reinsdyr. Disse lavene inneholder karbohydratet lichenin som brytes ned av enzymer, og man får druesukker. Det skjer i den mikrobefylte vommen hos reinsdyr, som man antar kan fordøye 80-90% av karbohydratene. Reinsdyrenes tilpasning til en diett med reinlavarter er så spesiell at reinsdyr som holdes i fangenskap må ha reinlav i fôret for å overleve.

Reinlavene har til en viss grad vært brukt som medisin. Samene plukket de øverste lyse delene av laven og kokte dem i vann eller melk. Dette ble drukket mot brystsykdommer eller andre indre sykdommer. I Sør-Norge var det et gammelt råd mot hoste så vel som mot tæring. I våre dager kan reinlav forekomme i huskurer mot luftrørskatarr, noe som kan ha god effekt fordi de hvite reinlavartene (ikke grå reinlav) inneholder usninsyre, som er et naturlig antibiotikum.

Andre navn på reinlav er reinmose, kvitmose, fjellmose og jægil (samisk). Reinlavartene blir nå gjerne ført til en egen slekt, Cladina.

Vokseplass og utbredelse

Grå reinlav vokser på bakken, gjerne i tette matter og ofte sammen med de to andre nevnte reinlavartene. Det er særlig på tørre steder med stein, grus og sand at man kan finne reinlav i store mengder. Grå reinlav vokser over hele landet og kan finnes både i lavlandet og på fjellet.

 

Kartet fra Artsdatabanken viser den norske utbredelsen til grå reinlav.

 

Foto: Rolv Hjelmstad

Se flere bilder av grå reinlav i Bildegalleri lav på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.

Artsliste Kongsvoll botaniske fjellhage

 

Trollbinde

Trollbinde er en liten kommunikasjonsbyrå som holder til på Dombås, i vakre Gudbrandsdalen. Vi forteller din historie.

http://www.trollbinde.no
Forrige
Forrige

Vanlig fokklav

Neste
Neste

Vanlig kartlav