Gullrublom
Draba alpina
Korsblomstfamilien – Brassicaceae
Beskrivelse
Det finnes mange forskjellige rublomarter i fjellet og de kan være vanskelige å skille fra hverandre. De fleste har hvite blomster, men tre arter har gule blomster, blant dem gullrublom. Gullrublom har langstrakte ovale begerblad som ofte er brunfiolette. Stengelen er uten blad og er tett og jevnt håret med korte forgreina hår (lupe). Den lignende bleikrublom har stengel med både forgreina hår og lange, ugreina hår. Skulpefrukta hos gullrublom er helt snau, har glatt overflate og er breiest litt nedenfor midten. Den tredje av de gulblomstrete rublomartene i Norge er dvergrublom, men den er bare funnet i Nord-Norge.
Vokseplass og utbredelse
Gullrublom er en næringskrevende art og vi finner den i moderate snøleier, rike engsamfunn og fuktige berghyller i lavalpin og mellomalpin sone. Den kan også stå langs fuktige sig og myrkanter.
Gullrublom ble første gang omtalt i 1761 i det store botaniske verket Flora Danica. Her er den avbildet med påskriften ”Ganske sparsommeligen paa de norske Fielde, …”. Hovedtyngden av dens utbredelse omfatter fjellområdene Jotunheimen, Dovrefjell, Trollheimen og Forollhogna i Sør-Norge og fra Saltfjellet til de vestlige deler av Finnmark i nord. Ellers er gullrublom ganske vanlig på Svalbard.
Se flere bilder av gullrublom i Bildegalleri fjellplanter på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.