Mogop
Pulsatilla vernalis
Soleiefamilien – Ranunculaceae
Beskrivelse
10-20 cm i blomsterstadiet, kan strekke seg til 30 cm i frøstadiet. Lett kjennelig med sine store blomster. Har 6 blomsterblad som er kvite på innsida og rosa på utsida, håret. Inne i blomsten en stor mengde knallgule støvbærere med en samling fruktknuter med framstikkende grifler i midten. Arrene er modne før støvbærerne, og kryssbestøvning sikres ved at insekter tar med seg pollen fra andre og eldre blomster. I løpet av fruktmodningen strekker stengelen seg til omtrent dobbel lengde. Griffelen som blir sittende på nøttefrukta strekker seg til en silkeglinsende fjær som bidrar til vindspredning av nøttene. De første mogopblomstene viser seg på Dovrefjell i slutten av april eller begynnelsen av mai, avhengig av våren. Fjellvandrere som kommer et stykke ut i juni må som regel høgt til fjells for å se mogop i blomst.
Vokseplass og utbredelse
Rabber, dvergbjørkheier og lysåpen lyngdominert fjellbjørkeskog i fjellet. Tørre furumoer i Østlandsområdet. I dag vanligst i Jotunheimen og på Dovrefjell.
Mogop har rødlistestatus som nær truet (NT). Arten var tidligere ganske vanlig på tørre furumoer stedvis på Østlandet. På mange av disse lokalitetene har den forsvunnet, antakelig på grunn av endret skogsdrift og opphørt husdyrbeite i skogen. Mogop er en ganske konkurransesvak art og ser ut til å være avhengig av litt oppkloring i vegetasjonen for å slå rot. På Dovrefjell er den klart mest vanlig langs vegene der det har vært litt slitasje på vegetasjonen. Også oppe i fjellet kan den slå skikkelig til der f.eks. en bekk har gått litt løpsk i vårflommen og gravd litt borti en rabbekant. En tørr furumo med rik mogopblomstring er et syn for guder!
Se flere bilder av mogop i Bildegalleri fjellplanter på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.