Safranlav

Solorina crocea

Åreneverfamilien – Peltigeraceae

Foto: Arne Jakobsen

Beskrivelse

Safranlav er en av våre mest dekorative laver og på grunn av den oransjefargete undersiden blant de som er lettest å kjenne igjen. Laven blir opptil 10 cm i diameter og har avrundete lober som ofte bøyer seg bakover og eksponerer den vakkert fargete undersiden. Oversiden er grågrønn til brunaktig, som våt mørkegrønn, og har brune skålformede fruktlegemer, mens undersiden er oransjerød med rødbrune årer.

Ifølge boken Svenska lafvarnas färghistoria fra 1805 angir Westring at safranlav fortjener en plass blant farge-lavene. Gjennom å behandle safranlaven på ulike måter, lyktes det Westring å få fram mange forskjellige farger på ull og silke.

Vokseplass og utbredelse

Voksestedet for safranlav er i snøleier, på naken jord, langs bekker og sig, og på andre steder der jordsmonnet er ustabilt på grunn av frysing og opptining og der laven ikke blir utkonkurrert av annen vegetasjon. Safranlav vokser både på kalkrik og kalkfattig grunn. Arten er vanlig i fjellet over hele landet, i Nord-Norge også i lavlandet og langs kysten.

 

Kartet fra Artsdatabanken viser den norske utbredelsen til safranlav.

 

Foto: Rolv Hjelmstad

Se flere bilder av safranlav i Bildegalleri lav på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.

Artsliste Kongsvoll botaniske fjellhage

 

Trollbinde

Trollbinde er en liten kommunikasjonsbyrå som holder til på Dombås, i vakre Gudbrandsdalen. Vi forteller din historie.

http://www.trollbinde.no
Forrige
Forrige

Rabbeskjegg

Neste
Neste

Rødberglav