Tuearve
Cherleria biflora (het tidligere Minuartia biflora)
Nellikfamilien – Caryophyllaceae
Beskrivelse
Det finnes mange små, hvitblomstrete planter i nellikfamilien som man kan se i fjellet, og noen av disse små arveartene kan være vanskelige og artsbestemme. Tuearve er imidlertid ikke så vanskelig å gjenkjenne. Til tross for navnet danner ikke planten noen utpreget tuet, men har en mer løs struktur. De lysegrønne bladene er butte og har ikke tydelige nerver. Stenglene har kjertelhår og på hver stengel sitter det en eller to blomster. Kronbladene står rett ut fra toppen av den sylindriske blomsterknoppen og gjør at hver blomst ser ut som en liten stjerne. Det er de hvitblomstrete tuene med mange stjerneformete blomster som karakteriserer denne arten. Arter som ligner på tuearve og som kan forekomme på lignende lokaliteter, er grannarve og nålearve.
Slektsnavnet Minuartia har planten fått etter en spansk botaniker med navn J. Minuart (1693-1769), mens artsnavnet biflora betyr med to blomster, noe som viser til at det av og til er to blomster på enkeltstenglene.
Vokseplass og utbredelse
Tuearve vokser oftest i heivegetasjon og på lokaliteter med moderat snødekke i lavalpin og mellomalpin sone. Planten finnes ofte på berg, i snøleier, skredmark og i tilknytning til stier i fjellet, og det er en art som trives best der det er noe kalk eller skifer i bakken. Tuearve er temmelig vanlig i nesten hele fjellområdet, men sjelden i sørlige del av Nordland og i Finnmark.
Se flere bilder av tuearve i Bildegalleri fjellplanter på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.